Kőrösi Csaba elmondta: nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott. Ezért különösen fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség - fejtette ki.
 
A közlemény szerint ma már számos jó kezdeményezéssel lehet találkozni, de két fő szabályt az év minden napján be kell tartani: "használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet"! Ez egyben a válasz arra, hogy mit lehet tenni egyéni szinten a fenntartható vízjövő biztosítása érdekében - közölték.
 
A tájékoztatás szerint az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a 2019. október 15-17-én megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése. Ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémája lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz, mert a vízválság ma már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van.
 
Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve, a kormány 2013 októberében rendezte meg az első Budapesti Víz Világtalálkozót. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben (Agenda 2030) a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.
 
A második Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 novemberében volt: a rendezvény célja az volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, és konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a XXI. század legjelentősebb kihívásának megoldását.