A készpénzállomány a múlt év végén a szezonálisan igazított adatok szerint 65 000 milliárd forintot tett ki, ami az öt évvel korábbi szinthez képest 75 százalékos növekedésnek felel meg. A magyar bankok által kibocsátott bankkártyákkal történt magyarországi vásárlások száma 2014-ben meghaladta a 335 milliót, ez összesen akkor több mint 2300 milliárd forintos forgalmat jelentett. Ehhez képest tavaly ennek majdnem a tripláját érték el a bankkártyások: több mint 900 millió vásárlással 6600 milliárd forintot költöttek.
 
A készpénzhasználat visszaszorítása azért lenne fontos, mert a készpénz kezelése, gyártása drága, az elektronikus fizetések, például a bankkártyás tranzakciók olcsóbbak. A mostani helyzetben nagy valószínűséggel jelentős növekedést mutatnak majd a bankkártyás költések - vélekedett Trencsán Erika.
 
Hozzátette, elég például arra gondolni, hogy a legnagyobb, online webáruházat is működtető magyarországi kiskereskedelmi láncoktól történő online rendelések nagyon jelentősen megnőttek a koronavírus-járvány miatt, és a legtöbb cég ideiglenesen felfüggesztette a csomag szállításakor történő kifizetését, így a számlát előre kell online rendezni. A készpénzállomány visszaszorításában komoly szerepet játszhat az azonnali fizetési rendszer elindulása is, ugyanis valódi alternatívát jelent a készpénzhez képest. A rendszert működtető - a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő - Giro adatai szerint az indulás után eltelt két és fél napban több mint egymillió tranzakció ment végbe összesen több mint 150 milliárd forint értékben.