Gyopáros Alpár elmondta, ebben az évben eddig tíz pályázati kiírás jelent meg. Többnek nyár közepén lesz az utolsó beadási határideje, így még van lehetőségük pályázni a helyhatóságoknak - tette hozzá.
 
A 2019-ben beadott pályázatok közül több mint 5500 nyertest hirdettek ki, 2887 ötezer lélekszám alatti község nyert pénzt különböző fejlesztésekre, így egy település átlagosan két pályázaton kaphatott támogatást - fogalmazott a kormánybiztos.
 
A rendkívül komplex program a magyar kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenésre ad választ a falusi csok, az önkormányzatimellékút-felújítási és a helyi életminőség javítását célzó alprogramjaival - emlékeztetett Gyopáros Alpár. Elmondta, az út- és járdafejlesztési kiírások rendkívül népszerűek voltak a pályázók körében, a támogatások segítségével több mint 10 milliárd forint értékben, mintegy nyolcszáz községben kezdődhetnek el vagy zajlanak az ilyen jellegű munkálatok.
 
A jövő évi költségvetésben is nagyon jelentős, az ideivel nagyjából megegyező pénzösszeg áll rendelkezésre a Magyar falu program végrehajtására, a kabinet a pályázatok tekintetében pedig az ideihez hasonló eredményességre számít - mondta a kormánybiztos.