Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Langerné Victor Katalin az MTI-nek adott nyilatkozatában nagyon fontosnak nevezte, hogy az országos fórum mellett a megyékben is létrejöjjenek egyeztető fórumok, s azokba minden olyan szereplőt be kell vonni, akiknek a felzárkózásban feladata és felelőssége van. A testületben helyet kapnak roma képviselők, kormányzati, helyi önkormányzati szereplők, egyházi és civil szervezetek, valamint intézmények képviselői.

A fórumok feladata, hogy konzultáció révén a helyi problémákra helyi válaszokat adjanak - mondta.

Langerné Victor Katalin közölte, másfél éve indult a kezdeményezés, ennek folytatását egy európai uniós fejlesztési program biztosítja majd. Arra szolgál, hogy minden megye létre tudja hozni saját roma platformját. A testületektől elvárják, hogy közösen tegyenek megoldási javaslatot a helyi problémákra. Így a hétköznapi - például a több települést érintő oktatási vagy egészségügyi - szolgáltatásokat sokkal hatékonyabban lehetne megszervezni, valamint a pályázatokkal kapcsolatos információk eljuthatnak az érintettekhez - tette hozzá.

Langerné Victor Katalin elmondta, már vannak jó példák, és nagyon fontosnak nevezte, hogy ezeket az emberek megismerjék.