A programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek indították, a teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak - hangsúlyozta.
 
A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.
 
A pályázati lehetőség iránt nagy az érdeklődés, de még lehet jelentkezni a www.ginop519.hu oldalon - hívta fel a figyelmet.
 
A támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében - mondta el Bodó Sándor.
 
A közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióban a programot uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből finanszírozzák.
 
A jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Itt elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához.
 
A képzés végén vizsgát tesznek és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek - ismertette a folyamatot az államtitkár.
 
Az elvégzett képzésről és az üzleti terv jóváhagyásáról tanúsítványt kapnak, ennek birtokában és vállalkozásuk megalapítása után benyújthatják támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy támogatási kérelmet kizárólag a kérelem benyújtása előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások nyújthatnak be.
 
A pályázat különösen a 30 év felettiek körében kedvelt, a jelentkezők száma a Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön már meghaladja a képzésbe vonhatók számát. További regisztrációt a kompetenciamérések lefolytatásáig és a képzésbe vonás megkezdéséig nem fogadnak, így a 30 évnél idősebben jelenleg Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön jelentkezhetnek.
 
A 30 év alattiak esetében még minden régióban nyitott a regisztráció - jelezte Bodó Sándor.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy az országban elsőként a dél-dunántúli régióban indultak el a képzések, itt már több mint 250 millió forint támogatást ki is fizettek.
 
Hozzátette, hogy a dél-alföldi régióban egy héten belül indul a képzés.