A Villány-Siklósi Borút Egyesület közleménye szerint az eseményen a borvidék két arcát mutatják meg, a bormustra 9 Villányi Francjával és 13 Villányi REDy-vel, azaz Y-generációs közösségi bisztróborával.
    
A villányi borvidék - mint emlékeztettek - az országban elsőként dolgozott ki 2006-ban átfogó eredetvédelmi rendszert. A prémium kategóriába sorolt borok, a classicusnál szigorúbb szabályozásnak felelnek meg, egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátos értékeket mutatnak. 
    
Villány „zászlóshajója a Villányi Franc, amely az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja” - írták.
    
Hozzátették: a borvidék vidám, mosolygós arca, a REDy, amely a gyümölcsös, fiatalos, kedves, pimasz, vagány bisztróbor. A borok karakterét Villány tradicionális fajtája, a portugieser határozza meg, a házasításban megjelenhetnek még blauburger, zweigelt, kadarka, kékfrankos és más ott honos fajta.  
    
A prémium bormustra műsorán a Bock Pince, a Csányi Pincészet, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, a Jackfall Bormanufaktúra, Maczkó Róbert, a Mokos Családi Pincészet, a Müller Pince, a Szemes Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, a Vineas-Tenkes Pincészet és a Vylyan egy-egy tétele szerepel - derült ki az összegzésből.