Hegyi Ákos, a szövetség főtitkára arról számolt be: azt szeretnék elérni, hogy a fürdőszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe, hogy a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt egységes áfakulccsal dolgozhassanak.

Tavaly a szövetség tagjainak árbevétele meghaladta az 52 milliárd forintot, országosan pedig a fürdők közel 144 milliárd forint bevételt értek el. Országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek tavaly. Az összes árbevételen belül a fürdőszolgáltatások nettó árbevétele 7 százalékkal nőtt tavaly. A gyógyszolgáltatások iránti igény fél százalékkal csökkent ugyan, 3,5 millió gyógyszolgáltatást vettek igénybe a vendégek 2016-ban, de az erre jutó árbevétel mégis fél százalékkal nőtt. Az TB-támogatott szolgáltatások értéke a tagoknál szintén növekedést mutat - ismertette.

Az eredmények jónak mondhatóak, mivel az előző évben, 2015-ben a fürdők látogatottsága és bevétele jelentősen nőtt, az időjárás is nagyon kedvezett a forgalom növekedésének, 2016-ban viszont hűvösebb és csapadékosabb volt a nyár. A SZÉP-kártya felhasználása 2,6 milliárd forint volt a szövetség tagjainál, 6,5 százalékkal magasabb az előző évinél.

A fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegyét 2015-ig 21 magyarországi fürdő szerezte meg, 2016-ban már 31 fürdő rendelkezett ilyen minősítéssel. A fürdők nemzeti tanúsító védjegyét öt kategóriában: gyógy-, élmény-, wellness-, strandfürdő és uszoda kategóriákban lehet megszerezni. A minősítéssel 1-5 csillag közötti besorolás szerezhető. A fürdők minősítését a Magyar Fürdőszövetség végzi szakértőinek bevonásával, a végső döntést a Nemzetgazdasági Minisztériummal együtt hozza meg. A fürdőszövetség célja, hogy a magyarországi fürdőegységek jelentős része a következő években elnyerje az adott fürdő szolgáltatásainak megfelelő minősítést. Az 5 évre elnyerhető minősítést az időszak alatt többször ellenőrzik.

Az Európai Fürdőszövetség (ESPA) EuropeSpa MED minőségbiztosítási védjegyével pedig ettől az évtől kezdődően újabb 4 magyarországi gyógyfürdő rendelkezik. Ez jól jelzi, hogy a hazai fürdők színvonala és elismertsége nemzetközi mércével mérve is évről-évre javul - mondta Hegyi Ákos. Közölte: 2020-ig számos fürdő tervezi a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztését, így a gyógyturizmus további erősödése várható.

Magyarországon 550 fürdőegység működik, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A fürdők turisztikai súlyát kiválóan jelzi, hogy a tíz leglátogatottabb magyarországi turisztikai célpontból kilenc komoly fürdőszolgáltatást nyújtó település, azaz fürdőváros.