Már szeptembertől iskolaőrség vigyázhat az oktatási intézmények biztonságára, ha a parlament megszavazza a kormány javaslatát. Az utóbbi időben egyre több tanárt, illetve tanulót ért támadás az iskolájában. Az esetekről gyakran mobiltelefonnal készített felvételek kerülnek ki a világhálóra, ami az érintett tanárt vagy bántalmazottat megalázó helyzetbe hozhatja.

Az iskolaőrség célja az elrettentés, visszatartás az iskolai erőszak elkövetésétől, de az iskolaőr szükség esetén kényszerítő intézkedést is foganatosíthat – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, a legalapvetőbb iskolai követelmény, hogy tanárt megfenyegetni, bántalmazni, megalázni, megfélemlíteni szigorúan tilos, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania származástól és szociális helyzettől függetlenül. Abban az iskolában, ahol erőszak van, sem tanítani, sem tanulni nem lehet.

Horváth szerint az iskolai erőszak gyökere az elkövető családjában, közvetlen környezetében van, ezért a szülő felelőssége, hogyan viselkedik a gyerek az iskolában. Ha viszont a családnak nem szándéka, hogy gyerekének értékként mutassa be az iskolába járást, nem lehet előrébb jutni a probléma tekintetében.

A gyöngyöspatai iskolaüggyel kapcsolatban elmondta, csütörtökön törvényjavaslatot nyújtott be, miszerint a jövőben a hasonló perekben, ha valakit oktatásban ér hátrány, pénzbeli kártérítés helyett oktatásban és képzésben kell a kártérítést intézni.

Hozzátette, nem fordulhat elő még egyszer, hogy „szegregációra hivatkozva Soros-szervezetek cigány családokat eszközül felhasználva pénzszerzési akciókat indítsanak, felrúgják a társadalmi békét, és olyan modellt díjazzanak, ahol az is kap milliókat, aki nem járt iskolába és aki erőszakos volt”.