Már  mai naptól lehet regisztrálni  TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra  – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Közölték, az egyhetes önkéntes akcióra a legalább tíz fős csoportok helyi koordinátorai jelentkezhetnek, illetve egyénileg az egyes találkozási pontokhoz is csatlakoznak az érdeklődők. A Fenntarthatósági Témahét az iskolás korosztály számára kedvező tanulási lehetőséget biztosít, erősíti a környezettudatos gondolkodásmódot. Ezt egészíti ki a TeSzedd!, ami gyakorlati lehetőséget nyújt a fiatalok számára is, akár egy kirándulással egybekötve.

Az önkéntes hulladékgyűjtéshez az ITM biztosítja az önkéntesek számára a szükséges kesztyűket és zsákokat. Az akció logisztikai partnere a Magyar Posta Zrt., a tárca a közreműködésükkel ingyenesen juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz a gyűjtéshez biztosított eszközöket. A szemétszedést követően pedig az ITM gondoskodik a hulladék elszállításáról is.

A legnagyobb önkéntes mozgalom

Magyarországon 2011. óta minden évben sor került a TeSzedd! akcióra, amely ma már hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Az önkéntes gyűjtés célja, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szeméttől, másrészt szeretnénk erősíteni az emberekben a környezet iránti érzékenységet.

A TeSzedd! segít népszerűsíteni a lakosság körében az önkéntességet, emellett az akciónak komoly közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a helyi természeti értékek megismerésére, a helyi közösségek hasznos együttműködésére. A szervezők tapasztalatai szerint, aki egyszer már részt vett az országos szemétgyűjtési akcióban, az később sokkal jobban odafigyel környezete tisztántartására is.

Országszerte további akciók

A tárca a TeSzedd! mellett országszerte további akciók támogatásával járul hozzá szemléletformáló kampányok támogatásához. Az ITM a termékdíjakból befolyt összegekből mintegy 250 millió forintot fordít a nemzeti parkok, civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok támogatására. A pályázati forrásból csaknem száz szervezet tart szemléletformáló előadásokat és vetélkedőket, tanösvényeket alakítanak ki, önképzőköröket szerveznek, de van olyan pályázó is, aki szemléletformáló társasjátékot készít.