A tavalyi év történéseinek tekintetében városunkban a koronavírus ellenére is inkább áremelkedéssel, mint áreséssel találkozhattunk. Jelen cikkünkben az ingatlanpiac hosszabb távú változásait fogjuk megfigyelni, a kínálati árak tekintetében, méghozzá az elmúlt öt év távlatában.

Baranya megye esetében a családi házak kisebb léptékben, visszafogottabban változtak, azonban az elmúlt öt évet tekintve még mindenképp áremelkedésről számolhatunk be, hiszen a családi házak minden vizsgált városban drágábbak lettek.

Drágábbak lettek a szigetvári házak is

A szigetvári házak a 2017-es évet még 112 ezer Ft/m2-es átlagárral kezdték. 2019-ig folyamatos áremelkedést figyelhettünk meg városunkban, így elérve februárban a 144 ezer forintos négyzetméteres átlagárat. 2020 elejére azonban körülbelül 12 ezer forintos mérséklődést figyelhettünk meg a családi házak négyzetméterenkénti átlagárában. Idén már újra áremelkedést figyelhettünk meg, hiszen a múlt hónapban már 157 ezer Ft/m2-ért kínálták a tulajdonosok eladó házaikat.

Így változott az elmúlt öt évben Baranya megye nagyobb városainak ingatlanpiaca
 

 

A legtöbb városban visszafogottan emelkedett a családi házak átlagára

Ez alól maximum a pécsi családi házak számítanak kivételnek, hiszen több mint 80 ezer forinttal emelkedett azok átlagára 2017 februárja óta. Azokat a házakat, amelyeket 2017-ben még 210 ezer Ft/m2-ért kínáltak, napjainkban már 297 ezer Ft/m2-es átlagáron találhatjuk meg az ingatlanpiacon.

A komlói házak ára is emelkedett 2017-ről 2021-re, hiszen itt az öt év elteltével 134 ezer forintról 186 ezer forintra nőtt az átlagos árfekvés. Jól látható, hogy a 2017-ben vásárolt házak ára öt év elteltével, 38 százalékkal növekedett.

Így változott az elmúlt öt évben Baranya megye nagyobb városainak ingatlanpiaca
 

 

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján, Mohácson szintén áremelkedésről lehet beszámolni. Itt az elmúlt öt év során a családi házak átlagára 36 százalékkal emelkedett, így elérve a 174 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat.

A szigetvári változásokhoz képest mind a négy városban nagyobb áremelkedést figyelhettünk meg, sőt az évek során végig városunk átlagárai bizonyultak a legkedvezőbbnek a vevők szemszögéből vizsgálva.

Tavaly már visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok

Az MNB lakáspiaci jelentéséből is kiderült, hogy 2019 második negyedévéhez viszonyítva 2020 második negyedévében a koronavírus-járvány következtében 34 százalékkal visszaesett a lakáspiaci tranzakciók száma. A kínálathoz képest alacsonyabb keresletre utalt az is, hogy a lakáspiacon megfigyelhető alku mértéke 2020-ban emelkedett az elmúlt évekhez képest. Az, hogy mit hoz a jövő még nehezen megjósolható, de nagy valószínűséggel az árak drasztikus csökkenésére továbbra sem számíthatunk a környéken.