Szűcs Márton, a két ország közös fejlesztéseit koordináló HU-HR Közös Titkárság vezetője a feltételekre térve kiemelte: a többi között gazdaságfejlesztési, természet- és környezetvédelmi, kulturális értékvédelmi és oktatási célú együttműködésekre pályázhatnak nonprofit szervezetek, az állami, az önkormányzati és a civil szféra képviselői.

A projektek megvalósításához magyar és horvát partner szükséges; a 85 százalékos támogatásintenzitású forráshoz 10 százalék magyar nemzeti társfinanszírozás jár, azok megvalósításához öt százalék önerőre van szükség - közölte.

Hozzátette: a Baranyát érintő fejlesztéseken túl 930 millió forintos forrásból folytatódik a horvát-magyar aknamentesítési program, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Horvát Aknamentesítési Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park közösen valósít meg.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke ugyanakkor azt emelte ki: a horvát és magyar megyék közötti együttműködést jelentősen segítette az EU-csatlakozás.

Az MTI érdeklődésére elmondta: Mohács a horvátországi Pélmonostorral közösen egy speciális turistahajó üzembe állítását célzó, csaknem 290 millió forintos támogatású multimodális fejlesztést indít. Siklós és Donji Miholjac között - 250 milliós támogatással - kerékpárút-fejlesztés és -építés valósul meg.