Sok van a vállalkozó rovásán

Kornyik Kálmán vállalkozóra és cégére sok néző panaszkodott az idén. Többen rendőrségi feljelentést is tettek ellene, ám ő ennek ellenére hirdeti a munkáját.

„Mintha idehányták volna. Kinyitom az ablakot és a fűtéscsőtől nem nyílik ki derékszögig sem. Azt mondta, hogy a csövet biztosan utólag raktuk ide” – panaszkodott az egyik károsult a Kosár magazinnak, amely meg is kereste a cégvezetőt ez ügyben. Kornyik Kálmán megmagyarázta: „Attila megkért minket, hogy egy alkatrészt ne oda tegyünk, ahova rendeltetési helye szolgál” – mondta.

A vállalkozónak sok más ügy van a rovásán, volt például, akitől 500 ezer forintnyi előleget vett át, de a munkát soha nem végezte el. Az Építkezők Országos Egyesületénél negatív listán szerepel a vállalkozás, ezenkívül NAV-, illetve bírósági végrehajtás is indult ellene.

A Kosár egyik nézője néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy őt is megkárosította Kornyik Kálmán – csakhogy már más cégnév alatt.

Fontos, hogy soha ne fizessünk előre mindaddig, amíg a vállalkozó fel nem mutat valamilyen eredményt a munkával kapcsolatban – hívták fel a figyelmet a Kosár műsorában.

Amikor a csaló oszt tanácsot arról, hogyan kerüljük el a magafajtákat

A Kosár többször is forgatott a könyvében a sikeres ingatlaneladás fortélyait bemutató Rák Edittel, akivel kapcsolatban szintén érkezett panasz. Az üzletasszony több millió forinttal tartozik a károsultnak, aki szerint ugyanakkor vidéken házat bérel, autóval jár, de nincs a nevén ingatlan.

A végrehajtó szakértő szerint ez tipikus helyzet: ha valaki nem akar fizetni, akkor mindent megtesz azért, hogy ne lehessen behajtani rajta a tartozást.

„Azt gondolom, az a célravezető, ha a károsultak együttműködnek a végrehajtóval. A jogköre és a lehetősége is megvan ugyanis arra, hogy bármilyen eszközzel behajtsa a követelést, és a kötelezett vagyoni javát lefoglalja, legyen az a fizetése, akár bankszámla, gépjármű, bútor vagy végső soron az ingatlan” –  mondta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Az adósok viszont gyakran mellébeszéléssel kezdik, éppen mint Rák Edit ingatlantanácsadó. A magazin egyik panaszosa hívta fel figyelmet elszámolási vitájukra.

„Egy ma beérkező összegből este továbbítom az esedékes tartozásomat. Sikerült összeraknom az utalásos dolgokat ebben a kellemetlen helyzetben” – ígérte a károsultnak írt levelében Rák Edit, aki ellen ebben az ügyben már végrehajtás van folyamatban. Tanácsait mindazonáltal továbbra is osztja az interneten arról, hogyan lehet elkerülni a csalókat.

Rák Edit nem reagált a Kosár megkeresésére.

 

A munkáltató hazudik?

Papp Zsuzsanna későn tudta meg, hogy nincs bejelentve abba a halászteleki cukrászdába, ahol nagyjából egy évig dolgozott cukrászként.

„Azt mondta, hogy én nem dolgoztam nála, és meg is fenyegetett, hogy fel fog jelenteni, hogy valótlanokat állítok” – mesélte a Kosárnak a károsult. Mellette szól az a telefonbeszélgetés, amelyet egykori főnökével folytatott, és amelyet a Kosár is bemutatott.

Fontos tudni, hogy néhány kattintással bárki ellenőrizheti a magyarorszag.hu-n, hogy munkahelyén valóban be van-e jelentve. Ha kiderül, hogy mégsem, akkor feljelentést kell tenni.

Egyik sem kerül pénzbe, sem a büntetőfeljelentés megtétele, sem pedig a NAV felé való bejelentés. Abban az esetben, ha ilyen eljárások mellett nem sikerül a felelősségre vonás, polgárjogi kártérítési igény indítható.

VIDEÓ ITT!