A KSH legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. 
   
Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek, 35 százalékkal.  
    
A miniszter kedvezőnek értékelte, hogy vidéken, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád, Somogy és Baranya megyében is megmozdult az ingatlanpiac. A lakáspiaci szempontból felkapott helyeken - Budapesten, Pest megyében, Észak-Dunántúlon, Győr környékén - a lakásépítések aránya jelentősebben nőtt, és vélhetően ez a következő hónapokban is így maradhat. 
    
Varga Mihály szerint a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány 1 százalékának -  40 ezer lakásnak - kellene évente megújulnia, ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az országban negyedévente már 2500-3000 lakás épül. 
    
Mint mondta a cél az, hogy az építőipari kapacitások továbbra is rendelkezésre álljanak, legyen megfelelő munkaerő az építőiparban, az elmúlt egy évben 4000 - 4500-zal nőtt az építőiparban dolgozók létszáma, tehát összességében elmondható, hogy a lakáspiac megmozdult és az irány jó. 
    
Az NGM az MTI-nek megküldött  közleménye szerint a kormány otthonteremtési intézkedései, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is. 
    
Hozzátették: 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás csok-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására mintegy  16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben. 
    
A lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak - írták.