A község református templomában megtartott eseményen Szili Katalin azt mondta: a kérdés az, hogy meg tudjuk-e tartani a kozmopolitává váló, globális világban azokat a sajátosságokat, amelyek csak a mieink, így hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket, illetve azt a sokszínűséget, amit Európa nemzetei, népei, közösségei jelentenek.
   
Pontosan ezt teszi fesztivált szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület, amikor hat évvel ezelőtt létrejött - emelte ki. A politikus az eseménysorozatot méltatva elmondta, ma már mondhatjuk azt, hogy a Drávaszögi Magyarok Fesztiválja hagyomány, melyen külső- és belső Drávaszög közösségei, hagyományőrzői, népcsoportjai találkoznak. Jó példa, amit a fesztivál képvisel, ugyanis ebben a feloldódó és kozmopolita világban kezd minden egyformává válni - tette hozzá.
   
A miniszterelnöki megbízott egyúttal megköszönte azt a kiállást, amelyet horvát politikusok tettek Magyarországért, „hogy támogattak bennünket abban a közdelemben, amit azért folytatunk, hogy a szuverenitásunk és saját közösségeink hagyományai, identitása távlatosan megmaradjanak” - fogalmazott.
    
Szili Katalin beszéde zárásként szólt a jó szomszédként való együttélés és a magyarországi horvát nemzetiség „ugyanezen” törekvései támogatásának fontosságáról.
    
A Drávaszögi Magyarok Fesztiválját ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 29. között a Baranya megyei Siklóson és több környékbeli kistelepülésen. A kezdeményezés színes programokat nyújt a Drávaszögben található magyarországi és horvátországi települések magyar kulturális hagyományaiból.
    
A pénteki nyitónapon Nagytótfalu református templomában Zentai Tünde néprajzkutató tartott előadást Drávaszög örök értékei címmel. Kora este Siklóson a Dolce hegedűegyüttes adaott koncertet. A fesztivál zárónapján a Kormorán együttes lép fel a Drávaszabolcson.