A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs egy Gyöngyöstarjánban tartott, a károsult helyi gazdák képviselői részvételével tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a 984 eszközből álló talajgenerátoros védőrendszer lefedi az egész országot. Kétszáz készülék teljesen automatizált, míg közel 800 manuális indítású lesz. Ez utóbbiakhoz várják a vidéki gazdálkodók jelentkezését, akik a tervek szerint a minimálbér felének megfelelő díjazásért figyelnek, s ha az előrejelzések alapján szükséges, működésbe hozzák a telepített eszközt.

Szabó Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár kijelentette, hogy a kormány három területen nyújt segítséget a rendkívüli időjárás következményeinek az elhárítására: 300 milliárd forint értékben nyújt támogatást az árvíz és belvíz-védelemhez, segíti a belterületi csapadékvíz elvezetés megoldását, illetve konkrét segítséget nyújt a kárt elszenvedetteknek.

Kijelentette: a legsúlyosabb kárt szenvedett települések önkormányzatai azonnali segítségre jogosultak a rendkívüli kormánykeretből az elvégzett védekezés költségeire és az utómunkálatokra.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a termelők kárenyhítéséről azt mondta: a kormány háromféleképpen nyújt támogatást számukra, ezek egyike a kárenyhítési rendszer. Támogatást ad még a mezőgazdasági biztosításhoz, valamint 100 százalékos kamattámogatást a szabad felhasználású hitelekhez az idén jégkárt elszenvedett településeknek - mondta.

A mátrai borvidék termésében május közepén több mint 300 millió forintos kár keletkezett a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökének korábbi közlése szerint. A hegyközség területén lévő 6500 hektár szőlőültetvényből a termőterület meghaladja az ötezer hektárt. Előzetes becslések szerint ennek mintegy egynegyedét érte jégkár május 13-án. A jégeső centruma Gyöngyös városában volt. A környező településeket, például Gyöngyössolymost, Abasárt, Visontát és Karácsondot, valamint Gyöngyöstarjánt, Gyöngyöspatát és Szücsit is hatalmas pusztítás érte.