A pécsi kulturális holding közleménye felidézte: a Zsolnay Programot Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a ZSÖK hívta életre 2016 januárjában. Az abban résztvevők megismerték a negyed sokszínűségét, kiállításait, különböző múzeumpedagógiai, természettudományos, ismeretterjesztő programjait, valamint táncházait, interaktív és kreatív játszóházait. 22 családi, 26 felnőtt-, nyugdíjas- és 17 gyermekcsoport fedezte fel a negyedet.  
    
„A Zsolnay Program a kultúrához való hozzáférés és a kulturális akadálymentesítés vállalásaként egy sikeresen lebonyolított mintaprojekt” – idézte a kommüniké Hoppál Pétert, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztost.
    
A BMÖ kétmillió forint utazási és programköltséggel járult hozzá a programhoz, amelynek első résztvevői 2016 márciusában Bürüs községből érkeztek – derült ki az összegzésből. 
    
A baranyai települések mellett 18 határon túli gyermekcsoportot is fogadott a ZSÖK a program keretében, többek között Kishegyesről, Eszékről és Szabadkáról.
    
A résztvevő mintegy 800 gyermek számára „kiemelt fontosságú volt a magyarságuk erősítése is, így sokan a pécsi március 15-ei ünnepségen is részt vettek a látogatásuk alkalmával” – írták.
    
Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy a program elérte a célját, mivel rengeteg olyan látogató érkezett, akinek más módon nem lett volna lehetősége ellátogatni a negyedbe.