A Varga-Koritár György főügyész által jegyzett közlemény szerint a vádlottak olyan szervezetet hoztak létre, amelyben a vagyonvédelmi tevékenységükbe piramisszerűen beépülő cégek közül csak az alsó szintű társaságok esetében mutatkozott adó- és járulékfizetési kötelezettség.

A bűnszervezet vezetői által irányított cégek kötötték meg a megrendelőkkel a vagyonvédelemre vonatkozó szerződéseket, ténylegesen ők alkalmazták a vagyonőröket, biztonsági őröket, de ezeket a munkákat továbbszámlázták az alsóbb szintű gazdasági társaságoknak, azt a látszatot keltve, hogy a feladatokat ők végzik el, a dolgozókat ők foglalkoztatják.

Ezek a társaságok a vagyonőröket bejelentették, azonban utánuk járulék-, illetve egyéb adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Tényleges tevékenységet nem folytattak, feladatuk csupán számlakiállításból állt.

A bűnszervezetnek az általa működtetett rendszerrel az volt a célja, hogy a tényleges tevékenységet végző, a vezetői által működtetett gazdasági társaságoknak ne kelljen adót fizetniük.