Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: jelenleg 85 százalékos, őszre viszont 100 százalékos lesz a magyar gáztározók töltöttsége.  Már idén beszállítják Magyarországra a jövőre szükséges gázmennyiség felét, azaz szeptember végéig 2 milliárd köbméter gáz érkezik - mondta a politikus.
 
Az Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel kötött megállapodás értelmében Szerbia gázellátása is biztosított lesz a következő évben Magyarországon keresztül - mondta.
 
A Törökországon, Görögországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó déli szállítási útvonal 2021 előtt nem fog teljes kapacitással működni a Bulgáriában zajló jogi eljárás miatt, de azután évi 10 milliárd köbméter gázt is vásárolhat Magyarország onnan - tette hozzá a miniszter.
 
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy európai érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség és kiemelten Szerbia uniós csatlakozását.
 
Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszter fontosnak nevezte a jó partneri kapcsolatot Magyarországgal.
Mindkét kormány prioritásként kezeli a gázellátást, és Szerbia számára sokat jelent Magyarország támogatása ezen a területen - hangsúlyozta.
 
Az uniós csatlakozásról közölte: Szerbia mindent elkövet, hogy belátható időn belül az Európai Unió tagja lehessen.